Aanbod lezingen

Bedgeheimen uit het verleden.

Hoe ging het er aan toe in onze gewesten tussen de lakens? De maagden. Het huwelijk en overspel. De verboden seks & prostitutie. De bad-rituelen al dan niet met een erotisch kantje. De kuisheidsgordels. Het folteren en de straffen. Wanneer mocht je wél en wanneer niet vrijen van de kerk? Vanaf wanneer trouwde men uit liefde? Al ooit gehoord van het beroep “borstenknijper”? Enkele grote liefdesverhalen: Marquise de Pompadour, Josephine de Beauharnais, Catharina de Grote.  Historisch juist maar luchtig gebracht.
Tarief voor deze lezing


Sagen & legenden uit het oude Antwerpen.
Brabo kennen we allemaal wel. En dat hij de hand van de reus in de Schelde wierp is algemeen geweten. Maar wie was die Brabo eigenlijk? En waar kwam hij vandaan? En de zwaanridder die huwde met Elsa van Brabant. Hoe gaat dat verhaal? En dan zijn er uiteraard ook de baarlijke duivels en watergeesten zoals Lange Wapper en de Kludde. Maar er zijn ook minder bekende verhalen zoals “de armen duvel”
Vincent Van Gogh

Zijn leven en zijn werk. In welke tijd leefde hij? Uit welke familie kwam hij. Een man van 12 stielen en 13 ongelukken. Zijn roeping als kunstenaar kwam zeer laat. En zijn kunst was onbegrepen. Hij leidde ook een turbulent liefdesleven. Maar werd wel door dik en dun gesteund door zijn broer. En hoe zat dat nu met zijn afgesneden oor? Was hij nu gek of niet? En vele beelden van schilderijen en tekeningen.
Tarief voor deze lezing
De gouden eeuw van Antwerpen, ook in de schilderkunst.

De gouden eeuw was voor Antwerpen de 16de eeuw. Niet alleen economisch, maar ook qua schilderkunst. Wie kreeg er de titel “Vlaamse Michelangelo”? Grote namen die iedereen kent: Quinten Matsys en Pieter Breughel. Maar er waren er zoveel méér. Al gehoord van de maniëristen? Wist u dat Antwerpen toen het belangrijkste centrum voor alle kunsthandel was in Europa? Verschillende genres zagen in die tijd voor het eerst het licht. Veel knappe schilderijen, een situering in de tijd en veel achtergrond- informatie.

Tarief voor deze lezing
Pieter Paul Rubens

Onze belangrijkste ambassadeur. Internationaal gekend en geroemd. Ook al tijdens zijn leven. In welke familie is hij geboren? En in welke tijd? Kennen jullie het familiedrama? Wat waren zijn andere passies buiten de schilderkunst. Wie waren zijn vrouwen? Wie waren zijn vrienden? Rubens niet alleen als kunstenaar, maar ook als architect, spion, diplomaat, handelaar en verzamelaar. Hoe organiseerde hij zijn atelier? Een blik op zijn omvangrijk oeuvre. Een boeiend verhaal over een historische figuur uit ons verleden. Gekaderd in de politieke en religieuze leefwereld van zijn tijd.
Tarief voor deze lezing
Rembrandt Harmerszoon van Rijn
Onze noorderburen zetten in 2019 één van hun beroemdste schilders in de kijker. Hij was zondermeer de belangrijkste Hollandse meester van de 17de eeuw. Maar ook een rebel. Die vaak zijn eigen goesting deed. Hij was niet alleen schilder, maar ook etser en tekenaar. Hij beheerst als geen ander het spel van licht en donker, de beroemde “clair-obscur”. Zijn leven wisselde tussen grote roem en veel geld en miserie en armoede. Hij beïnvloedde na zijn dood nog belangrijke kunstenaars met zijn werk zoals een Vincent van Gogh. Ontdek zijn leven en werk.
Lekkere weetjes, eenhistorische culinaire causerie.

Met slechts drie hoofdingrediënten: Leuke weetjes over ons eten en drinken, vaak met een boeiende geschiedenis. Live: Samen met deze causerie kunnen ook kleine proevertjes. Bijvoorbeeld: een soepje. Er is een heel leuk gedicht over een ei. Dan kunnen makkelijk toastjes met schijfjes hardgekookt ei. En op het einde een ijsje of taart. Over de proevertjes volgt dan een verhaal en/of een leuk gedicht.
Alles wat je ooit wilde weten over Kerstmis

Is Jezus wel geboren op 25 december? Alles over de geschiedenis van Kerstmis, de gebruiken en geschenken, de kerstboom en de kerstballen. De Drie Koningen, wat zegt de Bijbel en wat zegt de geschiedenis? Een stilstaande ster, bestaat dat eigenlijk? (Jawel.) En tot slot: een echt gebeurd Kerst-oorlogsverhaal.
Tarief voor deze lezing
Het echte verhaal van Sinterklaas en zwarte piet.

Er was eens, heel lang geleden… Zo beginnen alle sprookjes. Maar wie gelooft er nog in? Nochtans zouden we beter die kinderlijke verwondering blijven houden. Wie kent de legenden van Sint-Niklaas. En vanaf wanneer deed Zwarte Piet zijn intrede? En heeft die nu iets te maken met slaven? Is Santaclaus de Kerstman? En waarom is zijn paard dan ingeruild voor rendieren? En wat heeft dat met de Russische Vadertje Vorst te maken?
Tarief voor deze lezing
Was het vroeger beter?
Is dat wel waar? Of zien we door de gekleurde bril van de nostalgie? Hoe snel gaat de evolutie en was die van alle tijden? Lieve begint haar verhaal met het levensverhaal van haar grootmoeder, geboren in 1898. Wie waste zich nog als kind in een zinken bad? Vanaf wanneer kwam de supermarkt eraan? Raad eens hoe oud de foto’s zijn van mode, auto’s, publiciteit,…
Het Sint-Andries kwartier.

In plaats van een gidsbeurt komt deze historische vertelling. We bekijken het schilderachtige Sint Andrieskwartier, ook wel Parochie van Miserie of Rode Burcht genoemd. Haar kerk heeft een erg aparte geschiedenis. Vele creatieve geesten leefden er: dichters, schrijvers en componisten. Zowel ‘hij die zijn volk leerde lezen’ als ‘hij die zijn volk leerde zingen’ woonden er. Arme sukkelaars, hoeren en pooiers leefden tussen de volksfiguren in armoedige gangen en stegen. Het geheel is gekruid met verhalen en anekdotes.
Tarief voor deze lezing
Over liefde en geluk.

Wisten jullie dat de oude Grieken zeven andere  woorden hadden voor “liefde”? Liefde kent vele vormen maar je wordt er wel steevast “happy” van.  We zoeken in het oude Antwerpen naar de vele verhalen van liefde en geluk. Van de erotische liefde, tot godsliefde en liefde met de duivel. Van de naastenliefde en de onvoorwaardelijke liefde tot de eigenliefde en de dierenliefde. Passionele liefde, overspel en bedrog, echtelijke liefde, verboden liefde, en betaalde liefde. Elk met hun historisch verhaal. Kennen jullie de liefdesboom? Is chocolade nu liefdeopwekkend? Wat zegt de wetenschap hierover? En hoe zit dat nu met Sint Valentinus, heeft die echt bestaan?
 ART NOUVEAU, in al haar vormen een “Gesamtkunst”, zoveel méér dan sierlijke krullen, zoveel méér dan alleen maar architectuur…

Het verhaal van de korte bloei van deze kunststroming. Van de glaskunst en juwelen tot affiches. Art Nouveau in al haar vormen. Met de focus op de steden Parijs en Wenen. De mooiste Art Nouveau-bouwwerken met de meest diverse toepassingen. Of wat dacht u van deze publiciteit voor Delftsche Slaolie?
Tarief voor deze lezing
Christoffel Plantijn: dé Steve Jobs van de 16de eeuw, van arme ambachtsman tot uitgeverstycoon.
Er was eens, héél lang geleden, een arm jongetje dat geboren werd in het Franse Tours van de 16de eeuw. Hij werd wees op zijn 13 jaar en stond alleen op de wereld. Toch verwierf hij nog tijdens zijn leven wereldfaam. Hij was gekend bij alle grote geesten uit zijn tijd. Hij werkte in opdracht van koningen en pausen. Hij verwezelijkte unieke stukken. Kortom, beleef met mij het levenverhaal van de boekbinder en drukker Christoffel Plantijn. Tijdens oorlogstijden en plunderingen hield hij toch zijn zaak drijvende. Handige netwerker met internationale contacten die het onvoorstelbare waarmaakte. Wat, waarom en hoe hij dit deed, kom je te weten in deze lezing.
Legendarische Cafés en hun geheimen.

Boeiende verhalen over nog bestaande of al lang vervlogen etablissementen waarvan de naam en de faam een Europese vermaardheid verwierven.
Tarief voor deze lezing
Zoeken