Aanbod
Gegidste wandelingen

Oude Stad: Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal.

De kathedraal doorstond al vele stormen, zowel letterlijk als figuurlijk. Wat moet je echt gezien hebben in de kathedraal? We bekijken de oude gewelfschilderingen, de vele altaren van gilden en ambachten, oude glasramen, hedendaagse kunst en uiteraard de schilderijen van Rubens. ​

Afspraak: laatste rij stoelen in de kathedraal
Prijs voor deze wandeling
De Handelsbeurs, de Wall Street van de 16de eeuw.
De Handelsbeurs is het symbool van de gloriedagen van Antwerpen. Draaischijf van de internationale handel. De high society van toen kwam er over de vloer. Na de hoogdagen komen oorlog en verval. Om terug volledig in ere te worden hersteld in de bloeiende 19de eeuw. Niet éénmaal maar zelfs tweemaal verrees ze als een feniks uit haar as. Luister verbaasd naar de grote en kleine verhalen verborgen in dit eeuwenoude historische gebouw. 

Afspraak: ingang Handelsbeurs in de twaalfmaandenstraat.
Sint Andrieswijk.

Sint Andrieswijk of de parochie van miserie of de luizenmarkt. Het leven was hier vroeger hard en arm. Maar naast de armoede waren er de café’s en de bordelen. Ook de kerk deelt met zijn omgeving een woelige geschiedenis. Nu is Sint-Andries trendy: zowel omwille van de mode als om zijn flamboyante pastoor. Heiligen, volksfiguren en geschiedenis vloeien hier samen.  Niet voor niets noemden ze deze buurt “parochie van miserie” en “luizenmarkt”. We halen verhalen op van kleurrijke volksfiguren als zotte Jef en Mie Citroen en trekken naar de Kloosterstraat, een straat van brocanterie en antiek.    
Afspraak:Vrijdagmarkt, ingang Museum Plantin-Moretus

Prijs voor deze wandeling
Van Sint Andrieskwartier naar de Quartier Latin.

Van Sint Andrieskwartier naar de Quartier Latin via de hipste straten. Een verhaal over mode en bordelen. Een belangrijk stukje stad zowel vroeger als nu. Waar lag “den Franschen Boulevard”? Dit stadsdeel van Antwerpen is de pleisterplaats bij uitstek voor de modefanaten: het Modemuseum is hier thuis. Nu is de wijk zeer trendy maar ooit was dat anders. En van waar komt de naam “De Wilde Zee” in een hip shoppingcenter? En wie toont zijn blote kont aan de voorbijgangers? Luister naar het verhaal van heilige plaatsen en roggeverdommekes. Afspraak: Theodoor van Rijswijckplaats (= Nationalestraat tegenover de ModeNatie) . 
Vertrek: Aan het beeld van Theodoor van Rijswijk tegenover de Modenatie
De Sint-Andrieskerk.

De Sint-Andrieskerk heeft een erg aparte en woelige geschiedenis. Verrassende kerk met een dramatisch verleden. Schatkamer met unieke processie-tentoonstelling. 

 Kan in combinatie met één van de drie wandelingen in het Sint Andrieskwartier.
Prijs voor deze wandeling
Oude Stad: Beestig Antwerpen.
Wat is het verschil tussen een adelaar en een arend? En waarom staan er zoveel leeuwen op onze wapenschilden? Naast de dieren zijn er een heleboel fabeldieren te vinden. Ontdek mee hun aanwezigheid in gebouwen en beelden van vroeger en nu. Ze zijn meestal nooit lukraak gekozen, maar ze verbergen een symbolische boodschap. Verstaan we de taal van deze symboliek en verborgen codes nog wel?  
Afspraak: Grote Markt, standbeeld van Brabo
Theaterbuurt: Van Leopold I naar de Kruidtuin.

Van de terrasjes van de Leopoldplaats wandelen we door de prestigieuze Leopoldstraat naar de Botanieken Hof. Op dit korte traject valt er veel te bekijken en te vertellen. Waarom was er oppositie tegen het standbeeld van Leopold I? Hoe lang bestaat de Kruidtuin eigenlijk? En wie zwaaide er de plak? Ontdek met welk plantje men vroeger zijn schoenen poetste. En met welke gevaarlijke plant kreeg je mooie glanzende ogen? ​

Afspraak: Leopoldplaats, ruiterbeeld Leopold I
Prijs voor deze wandeling
De theaterbuurt of de Antwerpse Quartier Latin.

Ontdek de Bourlaschouwburg met haar elegante bouw en uniek interieur. Waar spookt het op de daken? Wie was Victor Driessens en wat staat er te lezen op zijn standbeeld? We wandelen langs de vele terrassen op de Graanmarkt richting Schuttershofstraat en Hopland. Wat is een raamveld en waar stond dit? En waar lag de Vuil Rui, een naam die niets aan het toeval overlaat. En de voormalige Blauwe Toren?   Afspraak: voor de Bourla schouwburg
De grote klassieke historische toer in het oude centrum.

Ontdek de oude stad van de donkere middeleeuwen. Wat speelde er zich af op en rond Het Steen en de Grote Markt? Bewonder het stadhuis in al haar glorie. Welke verhalen zijn er te vertellen in de drukke beenhouwerswijk? En wat is nu juist de geschiedenis achter het stuk muur dat je nog aan de Burchtgracht kan zien? De jaarmarkten op de Grote Markt trokken een internationaal publiek al in de middeleeuwen. Wat werd er verhandeld? Wat beteken al de gildenhuizen? ​
Afspraak: Grote Markt, standbeeld van Brabo

Prijs voor deze wandeling
Het Eilandje: trendy en hip.

Een revival van een oud stuk van Antwerpen. De oude havenactiviteiten. Unieke stukken industrieel erfgoed. Wat is een ‘kwak’? En wie of wat is een ‘coco-leurder’? Waar staat er nog een 16de eeuwse watertoren?   
Afspraak: aan de inkom van het MAS (2 verschillende wandelingen telkens van 1 uur)
19de eeuwse Antwerpen: De spoorwegkathedraal, het Centraal Station binnen en buiten.

Waarom bouwde men eerst een houten station? Wat ontdekte men tijdens de restauratie? Wat is het verhaal achter de verdwenen vloer? Astridplein en Keyserlei werpen elk een eigen beeld op het Centraal Station.  

Afspraak: aan de monumentale trappen in het Centraal Station.
19de eeuwse Antwerpen: Van het Centraal Station, via de Keyserlei, Teniersplaats, Leysstraat, Meir tot aan de Groenplaats.
Snuif de grandeur op van het begin van vorige eeuw. Luister naar de weetjes achter enkele barokke gevels. Wat is een douarrière en waar woonde ze? Welke figuur staat groot afgebeeld en heeft nooit bestaan? Wie is “elektrica”?  En waarom liet de burgemeester zich afbeelden op een gevel? In welk huis kwamen Erasmus en Thomas Moore samen? ​
Afspraakplaats: aan de monumentale trappen in het Centraal Station.
De Sint-Pauluskerk.

Een prachtige gotische kerk met een op en top barokke aankleding. Deze kerk kent een eeuwenoude geschiedenis. Verhalen en legenden te over. Kijk met verbazing naar de unieke beeldentuin met calvarieberg. Dit is de enige plaats in Antwerpen waar schilderijen van Rubens, Van Dijck en Jordaens naast elkaar hangen.  

Afspraak: Ingang Sint-Pauluskerk aan de Veemarkt.
Prijs voor deze wandeling
Oude Stad: De drie pleinen van de oude stad.
Groenplaats, Handschoenmarkt en Grote Markt. Allemaal vlak bij elkaar. Met een waaier aan sterke verhalen allerhande. Oude legendes, feiten, historische inkijk, arme & rijke burgers. Heden en verleden vloeien hier moeiteloos samen. 
Afspraak: aan het beeld van Rubens op de Groenplaats.
Van Linker- naar Rechteroever via de voetgangerstunnel ​.

De voetgangerstunnel en de Waaslandtunnel (de “konijnenpijp”) verbonden in de jaren 30 van vorige eeuw de Linker- met de Rechteroever. Het verhaal begint op de Linkeroever. Ooit het “Vlaams Hoofd”. Ooit lang de Linkeroever 6 meter lager. Ooit was de Linkeroever het pretpark van de Antwerpse bourgeoisie. Uiteraard komt De Schelde aan bod. En het tunnelcomplex met vele wetenswaardigheden. Eens op de rechteroever vertelt de Sint Jansvliet haar eigen verhaal. ​

Afspraak:  aan het gebouw van de voetgangerstunnel op Linkeroever.
Prijs voor deze wandeling
De Zuiderdokken: heden en verleden.
Het Antwerpse Zuid beslaat een apart hoofdstuk in de Antwerpse geschiedenis. Het bloedige verleden, de soldatenverhalen, de onderdrukking maken plaats in de 18de eeuw plaats voor een bruisende toekomst. Grootse urbanisatieplannen avant la lettre. De haven schrijft een nieuw hoofdstuk. De toekomst lacht. Maar de geschiedenis herhaalt zich. Het verval komt terug. En nu, opnieuw de heropstanding in al haar glorie.  
Afspraak: hoek Scheldestraat/Vlaamse Kaai.
De monumenten van het Zuid.

Het Museum voor Schone Kunsten staat in al haar glorie opnieuw te pronken. Maar er is nog veel méér erg bijzondere architectuur te bekijken in de onmiddellijke omgeving. Een toertje rond het Museum geeft een inkijk in enkele bijzondere stijlen: klassiek, ecclectisch, neo-renaissance, art nouveau,…  Afgewisseld met enkele speciale monumenten die een opmerkelijk verhaal vertellen.  

Afspraak: Ronde bank vlakbij ingang Museum (Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen)
Prijs voor deze wandeling
Het Rivierenhof, het grootste park van Antwerpen.
Het Provinciaal Domein Rivierenhof is 132 hectare groot. De eeuwenoude geschiedenis van het domein spreekt tot de verbeelding. Neerhoven, lusthoven, versterkte burchten en kastelen. Het was er allemaal. Luister naar het verhaal over het zoet water van Antwerpen. En de vele oorlogen die hier zijn uitgevochten. Wist je dat Deurne lang een premie gaf voor elke dode wolf? Ook sommige bomen hebben een aparte story.  
Afspraak: Aan de stenen Jezuïetenpoort, Turnhoutsebaan, Deurne.
Straffe Madammen

Is het jullie al opgevallen hoe weinig standbeelden in de stad gewijd zijn aan een vrouw? Slechts 8% van de straatnamen kregen de naam van een vrouw. Omdat de vrouwen (te) vaak de tweede viool speelden, gingen we in ons roemrijke verleden op zoek naar vrouwen in het openbaar domein. Waar zijn ze? Wat betekenen ze? Wie zijn die “straffe madammen” die wél een standbeeld verdienen?
Foto: Martina Plantijn
Afspraak: Aan de stenen Jezuïetenpoort, Turnhoutsebaan, Deurne.
Zoeken